Kenen tarinat, kenen historia? – Sananvapaus, muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa -keskustelutilaisuus

Suomen PEN kutsuu kaikki keskustelemaan sananvapaudesta, muistin politiikasta ja historian käytöstä Euroopassa!

Miten erilaisten historiakertomusten ja -tulkintojen vaikutusta pyritään käyttämään hyväksi nykypäivän politiikassa? Keiden kertomukset ylipäätään selviävät lisääntyneen tiedon maailmassa? Keskusteluissa pohditaan millä keinoin digitalisoituneesta ympäristöstä poimitaan ehjiä tarinoita ja miten niitä tallennetaan ja arkistoidaan tulevia tutkijoita varten.

Erätauko-keskustelu järjestetään keskiviikkona 11.9.2019 kello 17:00-20:00 Kansallismuseon Karhunpesä-salissa (Helsinki, Mannerheimintie 34). Tila on esteetön.

Paikkoja on rajoitettu määrä, joten pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 9.9. mennessä. Ilmoittauduthan tämän linkin kautta: https://forms.gle/1snfq2zgDQ9XPSZS7
Tilaisuus on maksuton.

Tapahtumassa hyödynnetään Erätauko-dialogimenetelmää ja se aloittaa seitsenosaisen Sivistys, mikä ihme -keskustelusarjan. Sarjan järjestävät Kriittinen korkeakoulu ja Kansanvalistusseura. Pääyhteistyökumppani on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra). Keskustelusarjan viimeinen osa kuullaan joulukuussa 2019.

Alustukset:
– Oula Silvennoinen: Muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa
– Juha Itkonen: Unesco ja aineettoman kulttuuriperinnön säilyttäminen
– Oula-Antti Labba: Saamelaisten luontosuhde ja moderni kehitys
– Linda Liukas: Digitalisaatio ja historia

Tapahtuman alustajat:

Oula Silvennoinen on filosofian tohtori, Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti ja historiantutkija. Hänen 2008 julkaistu väitöskirjatyönsä oli Salaiset aseveljet: Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyö 1933–1944. Hänen viimeisin teoksensa on Suomalaiset fasistit (2016).

Juha Itkonen on kirjailija, toimittaja ja valtiotieteen maisteri. Hän on kirjoittanut kahdeksan romaania ja ollut Finlandia-ehdokkaana kahdesti. Itkonen on Suomen Unesco-toimikunnan jäsen. Unesco-toimikunta toimii kansallisena neuvoa-antavana asiantuntija- ja yhteistoimintaelimenä Unescoon liittyvissä kysymyksissä.

Oula-Antti Labba on saamelainen juristi. Hän on kotoisin Enontekiöltä. Labba kuuluu Lapin yliopiston Siidaskuvla- eli Siidakoulu-hankkeen tutkijaryhmään, jossa hän tutkii siidoihin eli saamelaisten perinteiseen hallintomalliin liittyviä oikeuslähteitä.

Linda Liukas on kirjailija-kuvittaja, suosittu puhuja ja palkittu koodaus-lähettiläs. Hän on mm. ollut perustamassa Rails Girls -metodia, jolla opetetaan tytöille koodauksen alkeita ympäri maailmaa ja kirjoittanut suursuosion saavuttaneen Hello Ruby -kirjasarjan. Liukas on koodauskoulu Hive Helsingin johtokunnan puheenjohtaja.

PEN Tiedotus