Minna Castrén: Kirjallisuuden ja lukemisen edistäminen on sananvapaustaistelua

Kirjallisuuden kentällä kriisi on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Näin huokaa brittisosiologi John B. Thompson anglo-amerikkalaisen yleisen kirjallisuuden kustantamisen kenttää läpileikkaavassa tutkimuksessaan Merchants of Culture (2012) ja sen jälkeen ilmestyneessä teoksessaan Book wars: The Digital Revolution In Publishing (2021).

Kirjallisuus on alvariinsa tehnyt kuolemaa. Ihmiset ovat aina lukeneet liian vähän tai vääriä kirjoja. Kirjallisuuden pörssit ovat romahtaneet, katedraalit sortuneet ja nousseet tuhkasta, sinnitelleet tai syntyneet uusina, muuntautuneet. 

Vanha viisaus pätee kirja-alallakin: vain muutos on pysyvää. Silti juuri nyt, tässä ja täällä, Suomessa, pienellä kieli- ja kulttuurialueella ja markkinalla, kokemus poikkeuksellisen murroksen ajassa elämisestä tuntuu ja näkyy vahvana. Uhkien ilmapiiri on sakea.

Murroksessa ei ole kysymys vain digitalisaatiosta tai muustakaan yksittäisestä megatrendistä, vaan monesta yhtäaikaisesta muutostekijästä ja niiden risteävistä vaikutuksista. Ihmeteltävää riittää. Peruskäsitteitä on tarkasteltava uudessa valossa, kysyttävä esimerkiksi, mitä ylipäätään tarkoitamme kirjallisuudella audiovisuaalisessa ajassamme. 

Lukutaidon rapautuminen ja lukemattomuus ovat suurin uhka kirjallisuudelle. Niitä vastaan on taisteltava. Omakielistä kirjallisuutta ja monimuotoista kirjallisuuskulttuuria on ylläpidettävä ja ruokittava, tuettava niiden elinvoimaa ja kestävää uudistumista.

Lukutaidottomuus ja lukemattomuus ovat uhkia myös sananvapaudelle. Sananvapaus on käsite, joka tarvitsee vastaparin, sillä mikä on sananvapauden merkitys, jos kukaan ei lue eikä kuuntele? Välinpitämättömyys tappaa niin sananvapauden kuin kirjallisuudenkin.

Kirjallisuuden ja lukemisen edistäminen on myös sananvapaustaistelua. Yksin on turha taistella. Vastuun kantamiseen ja ratkaisujen löytämiseen tarvitaan yhteistyötä. Verkostomainen toiminta, aktiivinen vaikuttaminen, osallistuminen ja osallistaminen – niissä on voima, niihin uskon. 

Minna Castrén

Kirjoittaja on kirja- ja kustannusalan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja Suomen PENin johtokunnan jäsen

PEN Tiedotus