Saamelaisten sananvapaudesta olisi niin paljon sanottavaa.
Kun tuli aika kirjoittaa ensimmäinen Vapaa sana -kirjoitukseni Suomen PEN:in johtokunnan jäsenenä, niin en yhtäkkiä tiennyt mistä aloittaa, vaikka olen perehtynyt saamelaisten sananvapauteen Suomessa London School of Economicsin maisteritutkielman verran.
Inspiraatio löytyi, kun palasin perusasioiden äärelle. Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden sananvapausjärjestö.
Kirjallinen ilmaisu ja sananvapaus. Saamelaisten yhteydessä siinä on yhdistelmä, joka aiheuttaa valtaväestössä vahvoja reaktioita.
Suomessa on totuttu siihen, että saamelaiset ovat vähemmistö, joka ei näy eikä kuulu. Internet on muuttanut kaiken. Se on yksi suurimmista lahjoista, jonka länsimainen yhteiskunta on antanut alkuperäiskansa saamelaisille.
Sosiaalisessa mediassa saamelaisten ääni pääsee kuuluviin. Siellä saamelaiset saavat valita mistä milloinkin puhutaan, ja mikä tärkeintä, miten. Sosiaalisessa mediassa saamelaiset voivat puolustaa itseään ilman ennakkoluuloisia portinvartijoita. Internetissä saamelaiset voivat tuoda esille faktatietoa, jota ei muuten ole saatavilla suomalaisessa yhteiskunnassa.
Sosiaalisen median ilmaisu on kirjallista ilmaisua.
Saamelaisten kirjallinen ilmaisu järisyttää suomalaista julkista keskustelua. Jopa siihen pisteeseen, että aktiiviset keskustelijat kertovat kohtaavansa sosiaalisessa mediassa jatkuvasti vaientamisyrityksiä, pelottelua, häirintää, vähättelyä, mustamaalaamista, painostusta, henkilöön menevää kirjoittelua, paikan näyttämistä stereotypioiden voimalla, delegitimisointia, disinformaatiota, jopa suoranaista rasismia.
Saamelaisten sananvapaus on uhattuna Suomessa. Tämä on väärin, sillä saamelaisilla on sekä alkuperäiskansana että Suomen kansalaisina yhdenvertainen oikeus nauttia sananvapaudesta ilman vihapuhetta.
Kirjallisessa ilmaisussa on voimaa, vaikkei se painettua olisikaan. Giitu buohkaide didjiide, geat veadjabehtet sometit! Kiitos teille kaikille, jotka jaksatte somettaa!
Suomen PEN:in johtokunnassa on nyt ensimmäistä kertaa saamenkielinen jäsen. Olen kiitollinen kunniasta päästä mukaan arvostetun järjestön toimintaan. Uudenlaiset kumppanuudet suomalaisten ja saamelaisten välillä ovat osaltaan tukemassa saamen kielten ja kulttuurin vahvistamista. Arvokasta työtä.
Hyvää YK:n kansainvälistä alkuperäiskansakielten teemavuotta kaikille!
Pirita Näkkäläjärvi
Pirita Näkkäläjärvi on Suomen PENin johtokunnan jäsen ja Kieli- ja käännöskomitean puheenjohtaja