Kansainvälisen PENin kongressi järjestettiin 26.9.–2.10.2016 Ourensen kaupungissa Galiciassa.
Galician PEN oli liittänyt varsinaiseen kongressiohjelmaan runsaasti kulttuuriohjelmaa, jossa korostettiin Espanjan eri alueiden omaleimaisuutta ja kielten rikkautta. Retkiä tehtiin mm. Santiago de Compostelaan, jonka lähistöllä sijaitsevassa futuristisessa kaupungissa syötiin jäähyväisillallinen. Illallisen pääteemana oli Anna Politkovskajan murhan kymmenvuotismuisto.
Kongressissa hyväksyttiin lukuisia resoluutioita, joissa tuomittiin kirjailijoihin, toimittajiin ja bloggareihin kohdistunutta vainoa ja vangitsemisia. Erityistä huomiota kiinnitettiin paneelin muodossa sekä Turkin kurdien että turkkilaisen älymystön ahdinkoon – nämä kaksi tahoa esiintyivät ensimmäistä kertaa samassa paneelissa. Tunnettu toimittaja ja kirjailija Can Dündar, joka oli istunut yli vuoden vankilassa ja jonka vaimon passi oli takavarikoitu, kertoi kokemuksistaan, mutta päätti puheenvuoronsa optimistisesti: diktatuuri ei voi elää ikuisesti.
Koska kansainvälisen PENin puheenjohtajaksi on vuosi sitten valittu nainen, Jennifer Clement, oli luonnollista, että naisten asema nostettiin vahvasti esiin kongressissa.
Suomen PENin johtokuntaa edusti varapuheenjohtaja Marianne Bargum, joka osallistui sekä Kieli- ja käännöskomitean että Vangittujen kirjailijoiden työskentelyyn. Suuren vaikutuksen häneen teki Krimin tataareja edustanut naiskirjailija, jonka puheenvuoron jälkeen Venäjän PENin edustaja piti suurta pahennusta herättäneen, valtaapitäviä myötäilevän puheenvuoron.
Bargumin matkaa tuki ulkoasiainministeriö.
Marianne Bargumin kolumni Turkin ja erityisesti Can Dündarin tilanteesta julkaistiin Hufvudstadsbladetissa 9.10.2016. Pääset lukemaan sen tästä.
Kuvat: Marianne Bargum ja Jarkko Tontti