Sananvapaus Venäjällä ja Ukrainassa esillä PEN-seminaarissa Tukholmassa

PEN Internationalin puheenjohtaja John Ralston Saul aloitti Pohjoismaiden ja Baltian kierroksensa Tukholmassa 9. kesäkuuta. Semaarin järjesti Ruotsin PEN, joka oli erittäin aktiivinen Moskovaan syksyllä 2013 suunnatun delegaation valmistelutöissä. Paikalla Tukholmassa oli PEN-edustajia Ukrainasta, Sloveniasta, Norjasta ja Saksasta. Suomesta seminaariin osallistui International Treasurer Jarkko Tontti sekä minä.

Seminaarin päävieras oli venäläinen kirjailija ja Venäjän PENin varapuheenjohtaja Ljudmila Ulitskaja. Keskustelun aiheena oli luonnollisesti Venäjän ja Ukrainan sananvapaustilanne, ja seminaarin päätteeksi julkistettiin oheinen julkilausuma.

Ulitskaja oli valmistautunut huolellisesti. Hän piti yli tunnin mittaisen esitelmän, jossa hän kävi läpi kutakuinkin kaikki sananvapautta ja ihmisoikeuksia rajoittavat lait Venäjällä. Ukrainan edustaja Aleksanra Hnatiuk kertoi surullisen uutisen: lait ovat voimassa miltei samansisältöisinä Ukrainassa. Ulitskaja kutsui lakeja stalinismin jäänteiksi ja oli pahoittaan siitä, ettei nuoriso ymmärrä, että nämä etnistä vihaa ja separatismia lietsovat lait ovat totalitaarisen ideologian jatkumoa. Vladimir Putin käyttää omien sanojensa mukaan lakeja suojellakseen kansalaisiaan, mutta niiden vaikutus on päinvastainen. Perheen pyhät arvot, kirkon koskemattomuus, homofobia, kansalaisjärjestöjen leimaaminen ulkomaisiksi agenteiksi, internetsivustojen, uutistoimistojen ja lehtien lakkauttaminen – tässä vain osa todellisuudesta, joka vallitsee tämän päivän Venäjällä ja Ukrainassa.

Kirjallisuutta ei sensuroida lakien nojalla, kertoi Ulitskaja, mutta sen sijaan maassa vallitsee kaupallisuuden tyrannia (commercial censorship).

Positiivisena ilmiönä seminaarissa todettiin vahvistuvat siteet Venäjän ja Ukrainan PEN-keskusten välillä. Ukrainan PENin puheenjohtaja on entinen dissidentti ja istunut monta vuotta vankilassa, joten hänellä on henkilökohtaisia kokemuksia vainoista.

Seminaarin edustajat kysyivät, miten PEN-keskukset reagoivat uusiin lakeihin. ”Protestoimme vain pahimpia lakeja vastaan, koska muuten joutuisimme lähettämään kirjeitä Putinille joka päivä”. Kyseessä on kielen kriisi: ”Sana on varastettu meiltä. Vallatkaamme se takaisin”, kirjoitti tunnettu kirjailija Lev Rubinstein laajalle levinneessä lehtiartikkelissaan.

Tukholman seminaari perusti työryhmän, joka jatkaa dialogia Venäjän ja Ukrainan PEN-keskusten välillä, ja suunnitteilla on yhteisiä tilaisuuksia Moskovassa ja Kiovassa syksyllä 2014.

Raportoi
Marianne Bargum
Suomen PENin varapuheeenjohtaja

LUE Tukholman seminaarissa laadittu julkilausuma (englanniksi).

PEN Tiedotus