Suomen PEN -yhdistyksen johtokunnan jäsen Oula-Antti Labba laati viime vuonna erillisselvityksen saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle saamelaisten poronhoidon oikeudellisesta asemasta Suomessa.
Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin tarkoituksena on muun muassa tunnistaa ja arvioida historiallista ja nykyistä syrjintää, mukaan lukien valtion sulauttamispolitiikkaa, sekä oikeuksien loukkauksia, selvittää, miten nämä vaikuttavat saamelaisiin ja heidän yhteisöönsä nykyisessä tilanteessa, ja ehdottaa, miten voitaisiin edistää yhteyttä saamelaisten ja Suomen valtion välillä sekä saamelaisten keskuudessa.
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on julkaissut toimikautensa aikana jo useampia erillisselvityksiä, jotka käsittelevät saamelaisten asemaa. Labban selvitys kartoittaa saamelaisen poronhoidon tilannetta oikeudellisessa kehyksessä keskiajalta nykypäivään.
Selvityksessä ilmenee, että saamelaisten poronhoito on historian saatossa joutunut mukautumaan valtioiden aiheuttamien toimien takia.
Suomen itsenäisyyden aikana erilaiset lainsäädäntö- ja maankäyttötoimet ovat rajoittaneet saamelaisten poronhoitoa. Esimerkiksi lapinveron lakkauttaminen 1920-luvulla, maattoman saamelaisväestön jättäminen isojaon ulkopuolelle sekä heinävahinkokorvaukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti etenkin Enontekiön poronhoitajasaamelaisten oikeudelliseen asemaan. Suomen ensimmäisessä poronhoitolaissa siidojen ja siidojen jäsenten oikeuksia ei tunnustettu, vaikka lain esitöissä ne huomioitiin. Suomessa poronhoito-oikeus on tunnustettu käytännössä ns. yleisoikeudeksi.
Saamelaisten ylimuistoiseen nautintaan ja siidojen asemaan perustuvia oikeuksia sekä kollektiivisia alkuperäiskansaoikeuksia ei ole tunnustettu Suomen lainsäädännössä. Voimassa oleva poronhoitolaki ei turvaa riittävällä tavalla esimerkiksi saamelaisten porolaidunoikeuksia ja tapaoikeutta. Saamelaisilla poronhoitajilla ei ole omaa virallista poronhoidon hallintoelintä Suomessa. Saamelaisten poronhoidon oikeudellinen asema on Suomessa monella tapaa heikompi kuin Ruotsissa ja Norjassa.
Poronhoitoa rajoittavaan muuhun maankäyttöön vaikuttava keskeinen lainsäädäntö ei asteittaisista parannuksista huolimatta vastaa kansainvälisen oikeuden nykytilaa. Selvitys sisältää ehdotuksia tilanteen parantamiseksi ja korjaamiseksi.
Lue Oula-Antti Labban erillisselvitys täältä.
Lisää tietoa saamelaisten totuus- ja sovintokomissiosta löytyy täältä.
Buori Sámi álbmotbeaivvi! Hyvää saamelaisten kansallispäivää!