Lauantaina 9. kesäkuuta 2018 keskittynyt yleisö kuuntelee Tenho Restobarissa ilmaisunvapautta puolustavien muusikoiden Ramy Essamin, Linda Fredrikssonin ja Tommy Lindgrenin keskustelua, jota johdattaa toimittaja ja PEN-konkari Iida Simes. Fredriksson on mukana taideprojektissa, joka lainaa osia Ramy Essamin kohua herättäneestä ”Balaha”-kappaleesta. Hän soittaa projektissa sananvapauden symbolia, läpinäkyvää, lasista puhallininstrumenttia. Tommy Lindgren suoritti siviilipalveluksensa Amnestyn palveluksessa, ja ihmisoikeuksien puolustaminen on kulkenut hänessä siitä lähtien. Paneelin keskellä on Galal El-Behairylle, Egyptissä vangitulle runoilijalle, PEN-tradition mukaan omistettu tyhjä tuoli. Yleisö varmasti odottaa Essamin, arabialaisen rock-musiikin maailmantähden, esiintymistä, mutta juuri nyt olemme kaikki yhdessä tässä hetkessä osoittamassa tukeamme El-Behairylle, Essamin sanoittajalle.
”Bread, food, freedom – social justice for people”, Ramy Essam kertoo arabikevään vallankumouksen tavoitteista. Riistävä ja epäoikeudenmukainen hallinto, naisten alistaminen, sirkus, jossa ei ole päätä eikä häntää – nämä teemat toistuvat Essamin musiikissa ja hänen sukupolvensa kantaaottavien taiteilijoiden töissä. Niillä ei ole enää tilaa Egyptissä, jossa valtaapitävien arvosteluun puututaan kovin ottein. Essam ja El-Behairy joutuivat keväällä median lokakampanjan kohteeksi, minkä jälkeen El-Behairy pidätettiin. Hänen on raportoitu joutuneen kidutuksen kohteeksi pidätyksensä yhteydessä. Nyt hän on ollut vankeudessa kohta 100 päivää odottamassa runokokoelmaansa kohdistuvaa tuomiota. Casea käsitellään sotaoikeudessa, ja Ramyn ”Balaha”-kappaleen sanoitusta siviilioikeudessa. Miten tärkeää ja keskeistä on sananvapaus paitsi taiteilijoiden työlle myös koko yhteiskunnan vapaudelle, yleisö saa kuulla.
Mitä me Suomessa voimme – mitä meidän täytyy tehdä, Simes kysyy. Levittäkää sanaa, tehkää juuri sitä, mitä teette tänään täällä, Essam pyytää. Hän kiittää sosiaalista mediaa siitä, että viestiä on mahdollista välittää yli rajojen ja painottaa, että Egyptin tilanteessa ilman sosiaalista mediaa hänestä ei olisi tullut kansainvälistä artistia. El-Behairysta hän toteaa: ”He’s a brother, strong with the cause.” Essam on voinut olla yhteydessä El-Behairyyn asianajajan välityksellä ja uskoo toverinsa pysyvän vahvana myös vankeudessa. Mutta kaikki tuenosoitukset ovat elintärkeitä toivon ylläpitämisessä. Essam kiittää siitä suoraan Artists at Riskiä, Suomen musiikkineuvostoa sekä Suomen PEN:iä, joka on saanut #FreeGalal-kampanjalle myös monien muiden PEN-keskusten tuen.
Kansainvälinen PEN ja monet PEN-keskukset, Artists at Risk, ArabLit-blogi ja FreeMuse julkaisivat lauantaina Galal El-Behairyn runon, jonka Suomen PEN:ille suomensi Sampsa Peltonen. Ilmaisunvapausklubilla runo luetaan raikuvien suosionosoituksien kera arabiaksi ja englanniksi – molemmat versiot ovat luettavissa myös kotisivuillamme.
Illan huipentaa huikean Megaphone X:n ensiesiintyminen. Arabian- ja suomenkieliset lyriikat soljuvat saumattomasti yhteen Ramyn ja Tommy Lindgrenin tulkintoina. Uskomattomasta svengistä ja kompista vastaavat beatboxaaja Felix Zenger ja Linda Fredriksson baritonisaksofonillaan. Liekki on syttynyt.
Suomen PEN, Artists at Risk ja Suomen musiikkineuvosto kiittävät kaikkia paikalle saapuneita kuuntelijoita sekä lahjakkaita artisteja, joilla on myös sydän paikallaan: Ramy Essamia, Linda Fredrikssonia, Tommy Lindgreniä and Felix Zengeriä. Lämpimät kiitokset erinomaista työtä tehtyneelle Iida Simekselle sekä Tenho Restobarille ystävällisyydestä – mahdollistitte muistettavan tapahtuman järjestämisen!
#FreeGalal-kampanja jatkuu mielenilmauksella Egyptin suurlähetystöllä (Puistokatu 5 A 3, Helsinki) klo 16 keskiviikkona 20. kesäkuuta 2018, joka on myös Maailman pakolaispäivä. Tule ilmaisemaan tukeasi Galal El-Behairylle ja vaatimaan hänen vapauttamistaan Suomen PEN:in ja Artists at Riskin kanssa!