PEN tuomitsee runoilijan murhan
Syyrian vallankumouksen käynnistymisestä on kulunut viisi vuotta maaliskuussa 2016. Osittain Arabikevään tapahtumien liekittämästä kansannoususta on kehittynyt tuhoisa sisällissota ja yksi aikamme pahimmista humanitäärisistä katastrofeista. Kansalaisiin, joiden joukossa on niin syyrialaisia kuin kansainvälisiä toimittajia ja kirjoittajia, kohdistuu vaara kaikilta rintamilta.
Heihin kuuluvat runoilija Mohammad Bashir al-Ajani ja hänen poikansa Elyas, joiden murhasta PEN raportoi eilen 14. maaliskuuta. PEN on järkyttynyt tiedoista, joiden mukaan al-Ajani oli palannut Deir al-Zourin kaupunkiin haudatakseen menehtyneen vaimonsa, mutta kaksikko joutui heitä jumalanpilkasta syyttäneen Isis-ryhmän ja sotarikoksen uhriksi.
Kansainvälisen PEN:in mukaan Syyrian konfliktissa on kuollut noin 250 000 ihmistä ja loukkaantunut yli miljoona. Noin 4,2 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotimaansa ja maan sisällä on sijoitettu uudelleen noin 6,5 miljoonaa ihmistä. Yli 90 toimittajaa ja muuta kirjoittajaa on saanut surmansa, ja vuoden 2013 jälkeen kymmenet kirjoittajat ovat hakeneet turvaa PEN:in ja International Cities of Refuge -turvakaupunkiverkoston kautta. PEN on vaatinut vakavimmassa tilanteessa olevien ihmisten suojelemista niin kansallisella kuin globaalilla tasolla ja patistanut Euroopan maita työskentelemään yhdessä humaanin turvapaikkalaiston muodostamiseksi.
Kansainvälinen PEN käynnisti tänään Syria’s Voices -sarjan, jossa haastatellaan syyrialaisia kirjoittajia. Ensimmäisenä vuorossa on ihmisoikeusaktivisti ja yksi Syyrian tunnetuimmista kääntäjistä, Mohammad Habeeb, josta tuli Stavangerin ICORN-turvakaupunkikirjailija elokuussa 2013.
Vapaassa sanassa Nasiba Hilal: A day in the life of an ordinary woman
Suomen PEN julkaisee kertomuksen Vapaa sana -sarjassa syyrialaiselta Nasiba Hilalilta. A day in the life of an ordinary woman (”Päivä tavallisen naisen elämässä”) kuvaa riipaisevasti hetkeä iäkkään kylän naisen arjessa konfliktin jaloissa. Suomen PEN julkaisee tekstin syyrialaista kulttuuria Suomessa edistävän ja maahanmuuttajien ja kantaväestön välille yhteyksiä luovan Suomi-Syyria Ystävyysseuran avulla.
Alkuperäisen kirjoituksen on julkaissut vuonna 2012 perustettu syyrialainen, itsenäinen ja poliittisesti riippumaton Freedomraise-lehti, jossa käsitellään poliittisia, kulttuurisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia aiheita. Julkaisun haasteet ovat olleet niin taloudellisia kuin turvallisuuteen liittyviä, ja lehti ilmestyy tällä hetkellä verkossa (Rising for Freedom). Resursseja ja yhteistyökumppaneita toimitustyön jatkamiseen etsitään.
Sinäkin voit tukea Syyrian konfliktin uhreja mm. Kirkon Ulkomaanavun, Pelastakaa Lapset ry:n, Punaisen Ristin, Suomi Syyria Yhteisön ja Unicefin kautta.