PEN-keskusteluilta 22.11.2018

Suomen PEN järjestää keskusteluillan torstaina 22.11.2018 klo 18.30-20.00 Rikhardinkadun kirjastossa Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki. Vapaa pääsy.

Maailman muutoksesta, sananvapaudesta ja kirjallisuudesta keskustelemassa Ulkoministeriön ihmisoikeussuurlähettiläs Rauno Merisaari, YLEn Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen, Ulkoministeriön Etelä-Aasian suurlähettiläs Harri Kämäräinen ja kirjailija, toimittaja Jani Saxell. Keskustelua moderoi PENin varapuheenjohtaja Veera Tyhtilä.

Tilaisuus on osa R.E.A.D –lukudraamafestivaalia. Festivaali järjestää viisi lukutilaisuutta. Festivaalin järjestäjä European theatre collective on vuonna 2007 perustettu kansainvälinen teatterikollektiivi. Yhdistyksen kotipaikka on Suomi ja ETC:n jäsenet ovat joko maahanmuuttajataiteilijoita tai suomalaisia taiteilijoita, jotka ovat opiskelleet ja työskennelleet pitkään ulkomailla. PEN –yhteistyö on ollut osa festivaalia vuodesta 2017 alkaen.

Illan aikataulu:
Klo 17.30-18.30 Fokus Kosovo: Kirjailija Jeton Nezirajin näytelmä lukudraamana.
Klo 18.30-20.00 DramaTALK by Suomen PEN

Paneelikeskustelun osallistujat:

Rauno Merisaari on ihmisoikeuksien ja demokratian suurlähettiläs ja Suomen ulkoministeriön johtava asiantuntija, joka vastaa hallituksen kansainvälisestä demokratian edistämispolitiikasta. Merisaari on ollut kehitysyhteistyöministerin kehitysyhteistyövaliokunnan päällikkö, ihmisoikeusasioista vastaava neuvonantaja ja suomen YK-liiton pääsihteeri. Hän uskoo, että EU: n on pysyttävä korkeassa asemassa kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa, ja tämä edellyttää entistä parempaa johdonmukaisuutta ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien suhteen.

Harri Kämäräinen aloitti työnsä Suomen Ulkoministeriön palveluksessa vuonna 1987. Sen jälkeen tiet ovat vieneet Neuvostoliiton ja Venäjän kaupan kautta Puolaan, Latviaan, Etyj-edustustoon Wieniin, Nato-edustustoon Brysseliin ja EU-tehtäviin Etelä-Kaukasiassa. Ennen muuttoaan Iraniin suurlähettilääksi hän työskenteli Etyj-sihteeristön konfliktinestokeskuksessa Wienissä ja sen jälkeen Itä-Eurooppa- ja Keski-Aasia -yksikön päällikkönä Helsingissä. Nyt Kämäräinen työskentelee Eteläisen Aasian yksikössä johtavana asiantuntijana.

Jani Saxell on kirjailija ja toimittaja. Hän on työskennellyt WSOY:n kustannustoimittajana ja Kulttuurivihkot-lehden toimitussihteerinä. Vapaana toimittajana Saxell on avustanut yli 50 lehteä, kirjoittanut eri artikkelikokoelmiin ja tehnyt journalistisia matkoja mm. Venäjälle, Valko-Venäjälle, Israeliin ja Palestiinaan, sekä Latinalaiseen Amerikkaan ja Yhdysvaltoihin. Hänen viimeisin kirjansa Tuomiopäivän karavaani (2017) on fantasia lopun aikojen Euroopasta.

Pertti Pesonen on YLE:n Ulkolinjan toimittaja. Hän on tehnyt noin 50 dokumenttia eri puolilta maailmaa, erityisesti Espanjasta, Lähi-Idästä ja Latinalaisesta Amerikasta. Ulkolinjalla hän on työskennellyt vuodesta 2000 asti, mitä ennen hän oli Yleisradion tv-uutisten ulkomaantoimittaja alkaen vuodesta 1986. Pesosen erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat Lähi-Itä ja Latinalainen Amerikka, erityisesti Venezuela, josta hän on tehnyt viisi dokumenttia vuodesta 2004 lähtien. Näistä viimeisin, Pako tuhotusta maasta, oli ehdokkaana vuoden 2018 parhaaksi dokumentiksi Prix Europa –kilpailussa.

Pesonen pyrkii dokumenteissaan kertomaan ihmisyydestä ja siitä, miten poliittiset päätökset näkyvät niiden ihmisten elämässä, joilla ei ole valtaa eikä voimaa vaikuttaa päätöksiin. Ne ovat tarinoita ihmisten arjesta, eri puolilta maailmaa.

Linkki tapahtuman fb-sivulle: https://web.facebook.com/events/286760368845567/

Linkki festivaalin FB-sivulle: https://web.facebook.com/ReadingEuropeAnDramaFestival/?eid=ARCcAXo–pTO5rdkSTs_XiKsGejyQeVeY57B2ZDt6ZS7ak6FusstoJsAgPpMpnjL8zNL3DiwnxaRfzwj

Linkki koko festivaalin ohjelmaan: http://theatrecollective.com/wp/read5-19-22-11-2018/


Kuva Kata Laurikainen

PEN Tiedotus