Suomen PEN saa vieraakseen kirjailija Nasrin Madanin ja ICORN:in johtaja Helge Lunden
Maailma kylässä -festivaalia vietetään jälleen Helsingin ydinkeskustassa Kaisaniemessä ja Rautatietorin alueella 28.-29. toukokuuta. PEN ja festivaalia järjetävä Kepa ry saavat festivaaleille mielenkiintoisia vieraita.
ICORN – International Cities of Refuge -verkostolla on 54 jäsenkaupunkia, jotka tarjoavat turvaresidenssejä uhatuille taiteilijoille. Verkosto leviää ympäri maailmaa, mutta sillä ei ole toistaiseksi jäsenkaupunkeja Suomessa. Vieraaksemme Maailma kylässä -festivaaleille saapuu iranilainen, Ruotsissa asuva palkittu kirjailija Nasrin Madani, joka oli Växjön ensimmäinen ICORN-turvakaupunkikirjailija.
Nasrin Madanin väkevät, feministiset novellit ovat joutuneet toistuvan sensuurin kohteeksi hänen kotimaassaan Iranissa. Suomen PEN julkaisee nyt Vapaa sana -kirjoitussarjassaan hänen uuden novellinsa En tom livmoder (”Tyhjä kohtu”), jonka ovat kääntäneet ruotsiksi yhteistyössä Kristian Carlsson ja kirjailija itse. Ruotsiksi Madanilta on käännetty myös kokoelma Jag har passerat torra årstider (Smockadoll Förlag, 2014).
Nasrin Madani kertoo työstään ja kokemuksistaan toimittaja Maryan Abdulkarimin haastattelussa: Nasrin Madani – naisten oikeudet Iranissa sunnuntaina 28. toukokuuta kello 15.15-16.00 Rautatietorin Amazon-lavalla Maailman kirjat -teltassa. Keskustelu käydään englanniksi ja sen jälkeen yleisön on mahdollista tavata kirjailija ja ostaa hänen signeeraamansa Jag har passerat torra årstider -kokoelma Maailman kirjat -teltassa.
Nasrin Madani ja ICORN:in toiminnanjohtaja Helge Lunde osallistuvat sunnuntaina Safe Haven – vapaan ilmaisun turvaksi -paneelikeskusteluun Mekong -lavalla Rautatietorilla kello 12.30-13.10. Keskustelua vetäjänä toimii kuraattori ja tuottaja Eva Neklyaeva, joka palkittiin Suomen PEN:in sananvapauspalkinnolla vuonna 2013. Turvaresidensseistä keskustelevat myös Pietarsaaren kaupungin Kulttuurinen moninaisuus -hankkeen projektikoordinaattori Lisen Sundqvist, Helsingin Kulttuurikeskuksen osastopäällikkö Veikko Kunnas ja palestiinalainen muusikko Jowan Safadi, josta tuli keväällä ensimmäinen Safe Haven Helsinki -taiteilija. Safadin residenssikausi toteutetaan Helsingin kaupungin, HIAP:n, Perpetuum Mobilen, Anna Lindh -säätiön Suomen kansallinen verkoston sekä Suomen Muusikkojen Liiton yhteistyönä. Keskustelu käydään englannin kielellä. Paneelin järjestämistä tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto.
PEN:in ohjelma Maailma kylässä -festivaaleilla käynnistyy kuitenkin jo lauantaina 28. toukokuuta paneelikeskustelulla Vihapuhe – haaste sananvapaudelle?, joka järjestetään Taiga-lavalla eli Kansallisteatterin Lavaklubilla kello 18-18.40. Vihapuheesta ja journalismista keskustelevat Maailman Kuvalehden kustannuspäällikkö Anni Valtosen haastattelussa toimittajat Jessikka Aro, Jarmo Koponen ja Abdirahim ”Husu” Hussein, joka sai PEN:in sananvapauspalkinnon vuonna 2015. Keskustelun järjestävät PEN:in kanssa Viestintä ja Kehitys -säätiö Vikes ja Maailman Kuvalehti.
Tervetuloa tapahtumiimme Maailma kylässä -festivaaleille!
Pääsy festivaalialueelle on ilmainen.
Lisätiedot:
Nasrin Madanin haastattelut:
Johanna Sillanpää, Suomen PEN:in toiminnanjohtaja,+358 40 2171 280, pentiedotu(at)gmail.com
Vihapuhe – haaste sananvapaudelle? Facebookissa
Maailman kirjat Facebookissa
Koko festivaaliohjelma
Tapahtumapaikat ja aluekartta
Festivaali sosiaalisessa mediassa: #maailmakylässä ja Maailma kylässä | World Village Festival