Joy Hyvärinen: Fackboksförfattares och forskares yttrandefrihet hotad

Trakasserier hotar fackboksförfattares och forskares yttrandefrihet i Finland. Meningsskiljaktigheter, tvister och kritik hör till vetenskap och forskning och till samhällsdebatter. Ibland kan också hård kritik, till exempel av en publicerad artikel, vara berättigad fast skribenten upplever kritiken som kränkande. Trakasserier som riktas mot en fackboksförfattare eller forskare för att hen behandlar ett kontroversiellt ämne (till exempel vargar, feminism eller flyktingar) eller till exempel presenterar en analys som några personer inte kan acceptera, är en annan sak.

Trakasserier är ett allvarligt hot mot fackboksförfattares och forskares yttrandefrihet. Det är ett försåtligt hot, som har långt utspridda effekter: fast trakasserierna skulle vara riktade mot en person, ser andra vad som kan hända om de tar upp samma frågor. Det är mycket förståeligt om många besluter att det är bättre att vara tyst och hålla låg profil.

Problemet är globalt. Enligt en internationell enkät gjord av organisationen Global Witness år 2022 till exempel hade 39% av forskare som arbetade med klimatförändringen upplevt trakasserier på nätet på grund av sitt arbete. Läs rapporten på engelska här: https://www.globalwitness.org/en/campaigns/digital-threats/global-hating/.

Fast situationen i många länder är värre, är problemet i Finland allvarligt. Effekterna av trakasserier kan vara mycket tunga för personen som trakasserierna är riktade mot och hens närstående även om trakasserierna inte skulle överskrida tröskeln till att definieras som brott. Om trakasserierna uppfyller kriterier för brott kan den rättsliga processen vara lång och svår. Trakasserier är ett samhälleligt problem, som har betydande negativa konsekvenser för forskningen och samhällsdebatten i Finland.

Situationen i Norden är också oroande. I ett gemensamt upprop publicerat i oktober 2024 uttryckte de nordiska förbunden för universitetsanställda sin oro över ökningen av trakasserier och hot mot forskare. Förbunden varnade att detta kan ha följder i andra länder, eftersom de nordiska länderna anses vara världsledande inom akademisk frihet. Förbunden underströk att vetenskapen måste skyddas mot trakasserier och hot och att universiteten behöver ett starkare skydd och stödsystem för att försvara den akademiska yttrandefriheten. Läs uppropet här: https://www.professoriliitto.fi/sv/aktuellt/den-akademiska-friheten-hotas-i-norden-dags-att-handla/.

Trakasserier genomförs på många olika sätt och olika typer av motåtgärder behövs. I trakasserier kan till exempel ingå riktade trakasserier i sociala medier, hot om våld, lögnaktiga påståenden, spridande av privat information eller grundlösa anmälningar till myndigheter.

Rättslig rådgivning kan hjälpa att klargöra om trakasserierna uppfyller kriterier för brott, till exempel förföljelse eller spridande av privat information. Arbetsgivaren kan stöda personen som utsätts för trakasserier på många sätt, till exempel genom att offentligt ge sitt stöd eller genom att erbjuda rättslig och annan hjälp. I utvecklandet av motåtgärder är det också viktigt att ta i beaktande personer som inte är i ett arbetsförhållande, som till exempel stipendiatforskare och fackboksförfattare som är frilansare. 

Enkäter visar problemets natur i Finland

Delegationen för informationsspridning (TJNK) är undervisnings- och kulturministeriets sakkunnigorgan. Delegationens uppgift är att främja spridningen och användningen av forskningsbaserad information i samhället. Läs mera om TJNK här: https://tjnk.fi/sv/tjnk.

TJNK genomförde år 2023 en undersökning som kartlade hur personer som verkade som forskare eller experter hade utsatts för försök att begränsa deras professionella yttrandefrihet. Upplevelser av mera systematisk osaklig feedback och trakasserier gällde ungefär en tredjedel av dem som svarade. Såsom också framkommit i tidigare enkäter genomförda av TJNK var osaklig feedback och trakasserier av mera systematisk natur ofta kopplade till offentliga framträdanden.

I trakasserierna var det ofta fråga om osaklig kritik framlagd bara i syfte att såra eller kränka. I ett mindre antal fall ingick vandalism eller hot om våld i trakasserierna. Bland hot som nämndes av svararna ingick till exempel kidnappningshot mot barn. Läs om enkäten på finska här: https://tjnk.fi/fi/vaikuttaminen/tutkijan-sananvapaus/hairitsevan-palautteen-monet-muodot-2023.

I en enkät genomförd av Finlands facklitterära författare och Finlands PEN år 2020, som skickades till medlemmar av Finlands facklitterära författare, hade närmare 23% av svararna upplevt trakasserier. Nästan hälften av svararna som upplevt trakasserier berättade att de omformulerat eller låtit bli att uttrycka sig offentligt om vissa saker för att undvika osaklig feedback. Läs rapporten om enkäten på finska här: https://www.suomenpen.fi/tietokirjailijat-hairinnan-kohteena/.

Ett stort steg framåt: Riktlinjer från delegationen för informationsspridning

Delegationen för informationsspridning (TJNK) har tagit fram gemensamma riktlinjer, som snart publiceras, med mot- och stödåtgärder relaterade till trakasserier för aktörer inom alla vetenskapsområden. Läs om projektet här: https://tjnk.fi/sv/nyheter/utkastet-till-riktlinjer-projektet-stodjande-av-yttrandefriheten-forskare-och-experter-har.

De nya riktlinjerna är en viktig resurs för det vetenskapliga samfundet, vetenskapsorganisationer och forskare och experter. De skapar en möjlighet att förbättra situationen för forskare, fackboksförfattare och andra experter genom att stärka samarbetet mellan olika aktörer. Koordinering och gemensamma strategier kan öka effekten av motåtgärder på ett märkbart sätt. Det är också viktigt att diskutera till exempel frilansande fackboksförfattares situation och försöka att försäkra att alla har möjlighet att få stöd om de utsätts för trakasserier.

Finlands PENs kommitté för fackboksförfattare och forskare

Samarbete med TJNK har varit en viktig del av verksamheten för Finlands PENs kommitté för fackboksförfattare och forskare. Bakgrunden till grundandet av kommittén år 2017 var den växande oron över trakasserier riktade mot fackboksförfattare och forskare och dess effekter på yttrandefriheten. Situationen har fortsatt att vara mycket oroande, som undersökningarna genomförda av TJNK samt Finlands facklitterära författare och Finlands PEN har visat.

Fackboksförfattare, forskare, journalister, skönlitterära författare och andra deltar i kommitténs verksamhet. Alla PEN-medlemmar är välkomna att delta. Läs om kommittén här: https://www.suomenpen.fi/se/toiminta/tietokirjoittajien-ja-tutkijoiden-komitea/.

Joy Hyvärinen

Skribenten är ordförande för Finlands PENs kommitté för fackboksförfattare och forskare.

PEN Tiedotus