Suomen PEN:in kirje Helsingin kaupungin valtuutetuille Safe Haven -residenssin ja turvaa tarvitsevien taiteilijoiden puolesta
Arvoisat Helsingin kaupungin valtuutetut, kaupunginhallituksen jäsenet ja johtajat,
Lähestymme teitä kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN:in puolesta. Olette saanut maaliskuussa Thomas Wallgrenin aloitteen Safe Haven -turvaresidenssin perustamisesta Helsinkiin. Aloitteessa Helsingin kaupunkia kehotetaan liittymään kansainväliseen ICORN (International Cities of Refuge) -verkostoon sekä varaamaan vuoden 2016 budjetistaan minimaalinen 2 000 euron jäsenmaksu verkostoon liittymiseen ja 150 000 euroa lyhytaikaisiin (1-4 kuukauden) oleskeluihin ja kaksivuotisen turvaresidenssin perustamiseen. Nämä summat ovat Helsingin kokoiselle, mittavia investointeja tekevälle kaupungille pieniä, mutta saattavat pelastaa ihmishenkiä. Tämä ei ole liioittelua, PEN näkee turvakaupunkitoiminnan merkityksen työssään toistuvasti.
Kansainvälisen PEN:in Vangittujen kirjailijoiden komitean (Writers in Prison committee) vuoden 2014 raportissa kerrotaan 904 henkilöstä. He ovat vangittuja runoilijoita, kuten kazakstanilainen kunniajäsenemme Aron Atabek, vankeuteen 14 vuotta sitten kadonneita toimittajia, kuten ruotsalais-eritrealainen kunniajäsenemme Dawit Isaak ja toisinajattelevia bloggareita, kuten 1 000 raipaniskuniskuun ja 10 vuoden vankeuteen tuomittu, lokakuussa 2015 Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saanut saudiarabialainen Raif Badawi. He ovat totuutta rakastavia ihmisiä, joilla on sanoma. PEN juhlii jokaista vapautuvaa kirjailijaa, kuten huhtikuussa kamerunilaista runoilija Enoh Meyomesseä. Vuoden 2014 WiP-raportiin kirjattiin 64 vapautusta.
Todellisuudessa uhattujen ja vangittujen luku on moninkertainen. Osallistuimme 13.–16.10.2015 PEN:in 81. yleiskokoukseen Kanadan Québecissa, jossa kuulimme raportoitujen tapauksien jyrkästä kasvusta. Läsnä olleet ICORN:n edustajat kertoivat turvaresidenssihakemusmäärän kasvavan jatkuvasti. PEN ja ICORN tekevät työtä yhdessä, jotta ihmishenkiä saataisiin pelastettua. Eikä työ lopu siihen. Nämä ihmiset tarvitsevat tukea jatkaakseen elämäänsä ja työtään. Suurin osa heistä haluaa ainoastaan kirjoittaa, maalata, piirtää, soittaa, luoda ja ajatella vapaasti. Safe Haven tarjoaa uhatuille taiteilijoille mahdollisuuden hengähtämiseen tai pidempään oleskelujaksoon Helsingissä. ICORN-verkoston avulla he voivat tarvittaessa saada myös uuden sijoituspaikan residenssikauden päättyessä.
PEN:in rooli Safe Haven Helsingissä on paitsi konsultoida kansainvälisten yhteyksiensä avulla residenssiorganisaatiota myös tukea kirjailijoita: avustaa heitä sopeutumisessa ja verkostoitumisessa sekä rohkaista heitä jatkamaan työtään. PEN on myös mukana Kulttuuria kaikille -palvelun Kirjallisuus ilman rajoja -hankkeessa, jossa muodostetaan turvaverkostoa kansainvälisten kirjoittajien tueksi Suomessa ja Pohjoismaissa. Olemme konsultoineet myös Hailuotoon perustettua Turvasaari Hailuotoa ja jatkamme yhteydenpitoa heidän kanssaan.
Suomen PEN tukee Wallgrenin aloitetta, jossa ovat mukana taiteenalan kansainvälinen liikkuvuusorganisaatio ja ajatushautomo Perpetuum Mobile sekä Suomen kansainvälisin residenssiorganisaatio HIAP, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä Helsingin ja koko Suomen eduksi kansainvälisessä taiteilijavaihdossa. Sen tiloissa edistetään myös mm. suomalaisen kirjallisuuden kääntämistä muille kielille suomalaisen kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI:n kääntäjäresidensseissä. PEN tekee ICORN-organisaation kanssa tiivistä yhteistyötä useissa maissa, myös kaikissa Pohjoismaissa. ICORN jakaa PEN:in arvomaailman: puolustamme sananvapautta, demokratiaa ja kansainvälistä solidaarisuutta.
PEN:in peruskirja alkaa seuraavin sanoin:
”Vaikkakin kirjallisuus on alkuperältään kansallista, se ei tunne rajoja, vaan sen tulee olla kansakuntien yhteisomaisuutta ja riippumaton poliittisista tai kansainvälisistä selkkauksista.”
Taiteenvapaus ei kuitenkaan toteudu, jos sen tekijät kokevat vainoa ja uhkaa. Pääkaupunki Helsingillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus taiteilijoiden tukemiseen. Kaupunki voi valita, avaako se ovensa vapaalle ajatuksenvaihdolle ja taiteilijoille, kuten Göteborgin kaupunki teki nobelisti Svetlana Aleksijevitshille, vai kääntääkö se selkänsä luotettujen ja arvostettujen kansainvälisten järjestöjen yhteistyökutsulle vainottujen taiteilijoiden puolesta. Safe Haven avaa Helsingille tien ainutlaatuiseen verkostoon ja synnyttää kaupunkiin luovuuden, innovaatioiden ja kansainvälisen vuorovaikutuksen ilmapiirin.
Ateneumissa 3. marraskuuta järjestetään avoin yleisötilaisuus ja keskustelu Safe Haven -turvaresidenssistä. Tulettehan paikalle!
30.10.2015 Helsingissä Suomen PEN:in puolesta
Sirpa Kähkönen, puheenjohtaja
Marianne Bargum, varapuheenjohtaja
Iida Simes, Vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja
Johanna Sillanpää, toiminnanjohtaja
* * *
Ateneumin Safe Haven Helsinki? -symposiumissa tiistaina 3. marraskuuta ovat mukana Tukholman Safe Haven -residenssissä asuva irakilainen journalisti ja kriitikko Ashraf Atraqchi, HIAP:in Suomenlinnan residenssissä asunut egyptiläinen maailmankuulu muusikko Ramy Essam, Safe Haven -aloitteen Helsingin kaupungille jättänyt Thomas Wallgren (SDP), ICORN:in johtaja Helge Lunde, Iida Simes Suomen PEN:istä ja Marita Muukkonen Perpetuum Mobilesta. Tilaisuus alkaa kello 16, lisätietoja Ateneumin ja HIAP:in sivuilla.