Suomen PENin Sananvapauspalkinto vuonna 2025 Elina Hirvoselle

Vuonna 2025 Suomen Penin sananvapauspalkinnon saa Elina Hirvonen, joka on omien sanojensa mukaan ”ihmisoikeuksista ja maailmanparantamisesta innostuva kirjailija ja elokuvantekijä”. Sananvapausjärjestö Suomen PEN luovutti palkinnon vuosikokouksessaan Tekstin talossa Helsingissä 19. maaliskuuta 2025.

Elina Hirvonen (s. 1975) on kirjailijana, dokumentaristina ja aktivistina tukenut sananvapautta, oikeudenmukaisuutta ja kaikkien ihmisryhmien mahdollisuutta käyttää ääntään Suomessa. 

Keväällä 2025 Elina Hirvonen perusti kaikille avoimen lukupiirin, joka kokoontuu Helsingin kaupungin keskustakirjasto Oodissa. Lukupiirissä käsiteltävien teosten aiheita ovat demokratia, ihmisoikeudet, ympäristökriisi ja monimuotoinen suomalainen yhteiskunta.

Syksyllä 2024 äärioikeistolaiset olivat ilmoittaneet järjestävänsä Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi Oodissa lukupiirin kaltaisen tapahtuman. Julkisessa tilassa ei saa olla riskejä kohdata rasismia, pohti Hirvonen. Hän päätti lähteä paikan päälle keskustelemaan äärioikeiston kanssa. Helsingin Sanomissa Hirvoselta kysyttiin syytä hänen osallistumiseensa, ja hän vastasi: ”Ajattelen, että itsenäisyyspäivä on kaikille yhteinen päivä. Oodi on Helsingin kaupungin tila ja sen täytyy olla turvallinen jokaiselle taustasta riippumatta. Ilmapiiri ei voi olla sellainen, että se aiheuttaa turvatonta oloa. Osallistun iloisella mielellä. Odotan, että minuun suhtaudutaan päivän henkeä kunnioittavasti.”

Elina Hirvonen tunnetaan myös journalistisesta työstään ja rohkeudestaan puuttua epäkohtiin. Vuonna 2001 Hirvosen juontama Palaneen käryä -ohjelma paljasti Veikkauksen pääjohtajan Matti Ahteen ahdistelleen alaisiaan seksuaalisesti. 25-vuotias Hirvonen soitti suorassa lähetyksessä päätoimittaja Janne Virkkuselle ja ilmoitti lopettavansa Helsingin Sanomien tilauksen, koska lehti silotteli Ahteen käytöstä.

Hirvonen pani itsensä likoon ja päätyi julkisen mustamaalauksen kohteeksi. Journalisti-lehti palasi tapaukseen vuonna 2021: ”Suomen ensimmäisessä isossa ahdistelukohussa päätoimittajat puolustivat ahdistelijaa ja lähtivät tämän kanssa lumilomalle. Asian paljastaneet journalistit joutuivat kärsimään.”

Nykyään monet journalistit pitävät Palaneen käryä -kohua oppikirjaesimerkkinä siitä, miten on olennaista tunnistaa uutisoitavan tapahtuman ydin: kuka on uhri ja kuka käyttää valtaa.

Elina Hirvosen kirjallinen tuotanto käsittää kauno- ja tietokirjallisuutta sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Hirvosen teoksia on käännetty 14 kielelle.

Hirvosen teokset käsittelevät usein ihmisoikeuksia, sananvapautta ja maailman tilaa. Viimeisimmässä romaanissaan Rakkauksien lokikirja (WSOY 2023) Hirvonen tarkastelee omaa menneisyyttään ja rakkautta, joka teoksessa nousee tärkeimmäksi ihmisiä yhdistäväksi siteeksi.

Somalitaustaisen ihmisoikeusaktivistin Ujuni Ahmedin kanssa Hirvonen on kirjoittanut kirjan Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY 2022). Ahmed sai Suomen Penin sananvapauspalkinnon vuonna 2020 työstään, jota hän on tehnyt vastustaakseen erityisesti somalitaustaisten naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomista ja muuta näiden kohtaamaa väkivaltaa. Hirvosen ja Ahmedin teos näyttää, että sananvapausaktivismiin kuuluu myös kielen vivahteiden kriittinen analyysi:

On kaksi s-kirjaimella alkavaa sanaa, joita kuulen paljon ja joista kummastakaan en pidä: suvaitsevaisuus ja sensitiivisyys.

Kukaan ei sanoisi valkoisesta ihmisestä, että häntä pitää suvaita. Tummalle niin voi sanoa. Se tarkoittaa, että hänessä on jotain ongelmallista, mitä pitää erikseen suvaita. Luulen, että siellä on ongelman ydin. Tummaa ihmistä ei kohdella samalla tavoin kuin valkoista, koska häneen ei suhtauduta samalla tavalla kuin valkoiseen.”

Hirvonen on myös lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolestapuhuja. Näkymätön (Lasten Keskus 2016) on Hirvosen ja kuvittaja Ville Tietäväisen lastenkirja kipeistä aiheista: kiusaamisesta ja ulkopuolelle jäämisestä.

Elina Hirvosen audiovisuaalisista töistä keskeisimpiä on dokumenttielokuva Kiehumispiste (2017), joka käsittelee muukalaisvihaa ja polarisaatiota Suomessa. Parhaillaan Hirvonen työstää afganistanilaistaustaisen kollegansa kanssa The Secret Reading Club of Kabul -dokumenttielokuvaa Afganistanin naisista.

* * * * *

Kuvassa palkittu Elina Hirvonen kukkakimpun kanssa ja taiteilija Riku Mäkinen taideteoksen kanssa

Kuvassa Suomen PENin sananvapauspalkinnon vuonna 2025 saanut kirjailija Elina Hirvonen ja kuvataiteilija Riku Mäkinen.

Palkintona on Riku Mäkisen teos The Tyger

Elina Hirvonen saa palkinnoksi helsinkiläisen kuvataiteilijan Riku Mäkisen teoksen The Tyger (2025).

Sananvapauspalkinnon ovat saaneet aiemmin Thomas Sandholm (2024), Aleksis Salusjärvi (2023), Katariina Lillqvist (2022), Journalistien tukirahasto (2021), Ujuni Ahmed (2020), Johanna Vehkoo (2019), Kai Ekholm (2018), Sunniva Drake (2017), Matti Suurpää (2016), Abdirahim Hussein (2015), Kimmo Oksanen (2014) ja Eva Neklyaeva (2013) sekä Ville Ranta (2012).

* * * * *

Suomen PENin johtokunta vuonna 2025 ryhmäkuvassa

Kuvassa vasemmalta Oula-Antti Labba, Joy Hyvärinen, Heikki Valkama, Olli Heikkonen, Minna Castrén, Laura Lindstedt, Janne Huuskonen ja Heikki Jokinen. Kuvasta puuttuu Sabine Forsblom.

Uusia jäseniä Suomen PENin johtokuntaan

Vuosikokouksessa 19.3.2025 täydennettiin myös Suomen PEN – Finlands PEN ry:n johtokuntaa. Uudeksi puheenjohtajaksi ensimmäiselle kolmivuotiskaudelle (2025–2027) valittiin Joy Hyvärinen, varapuheenjohtajaksi Laura Lindstedt ja johtokunnan jäseneksi Heikki Jokinen.

Johtokunnassa toimikauttaan jatkavat puheenjohtaja johtokunnan jäsenet Minna Castrén (2024–2026), Sabine Forsblom (2023–2025), Olli Heikkonen (2024–2026), Janne Huuskonen (2023–2025), Oula-Antti Labba (2023–2025) ja Heikki Valkama (2024–2026).

PEN Tiedotus